Elektrisch rijden: waarom dat beter is

Foto: pexels.com

Foto: pexels.com

Een overstap maken naar een elektrische auto. Is dat iets waar jij nog eigenlijk niet over hebt nagedacht? Dan hopen we dat we met dit artikel je aan het denken krijgen, want het einde van benzine- en dieselauto’s komt langzaam dichterbij. In dit artikel bespreken we vijf redenen waarom een elektrische auto beter is.

Beter voor het klimaat

Het is belangrijk dat we met elkaar de aarde schoonhouden. We leven op een te grote voet en het wordt tijd dat we ons consumeergedrag veranderen en onze broeikasgasuitstoot verminderen. Wist je dat een elektrische auto meestal 30, maar soms tot wel 70 procent minder CO2 uitstoot dan een normale benzine-, diesel- of lpg-auto? Als je een EV aanschaft, help je dus mee met het redden van onze aarde en het klimaat.

Brussel wil het graag

Het zijn sommige van de Europese nieuwe wetten die de komende jaren worden ingevoerd, die jou ertoe aanzetten om nu al een EV te gaan rijden: vanaf 2025 mag je met een auto met een verbrandingsmotor niet meer de Nederlandse binnensteden inrijden en autofabrikanten mogen vanaf 2035 geen elektrische voertuigen meer verkopen. Als Brussel het zo graag wil, is het goed om nu al te gaan denken, en wennen, aan een overstap naar elektrisch.

Het is goedkoper

Het elektrisch rijden is helemaal niet zo duur als jouw gevoel het zegt. Ja, het is een feit dat de aankoopprijs van een elektrisch voertuig vooralsnog veel hoger ligt dan de prijs van een nieuwe benzineauto, maar als we een levensloop van pak ‘m beet 10 jaar neemt, dan hoeft het helemaal niet zoveel duurder te zijn. Soms is het zelfs goedkoper. Je hoeft (1) geen dure benzine in je bakkie te gooien. Je hoeft (2) geen maandelijkse wegenbelasting te betalen en (3) je krijgt ook nog eens bijtelling. Al met al zal je flink wat geld besparen.

Het laden is steeds makkelijker

Een andere reden waarom veel mensen vooralsnog geen zin hebben om elektrisch te gaan rijden, is het feit dat ze niet graag naast een snelweg staan om urenlang de auto op te laten laden. Ook dat wordt echter steeds makkelijker. Je kunt via bepaalde platforms nu zoeken waar de dichtstbijzijnde elektrische laadpaal is op jouw route en je route er zo op aanpassen: zo hoef je nooit te zoeken. Is dat niet ideaal?

De batterij dan?

Veel critici zijn bang dat de batterij van hun elektrische auto dé vervuiler is: kan dat ding wel worden gerecycled en is het wel duurzaam. Ja, de zuren in de batterij zijn niet goed voor het milieu, maar er zijn veel mensen die de batterij graag gebruiken om bijvoorbeeld energie uit zonnepanelen op te slaan. Er is dus een goede tweedehands markt, waardoor jouw batterij op een juiste manier wordt gerecycled.

Rij elektrisch

Kortom, we kunnen wel stellen dat het helemaal niet zo’n gek idee is om elektrisch te gaan rijden. Je bent er (1) minder geld voor kwijt, (2) hebt een minder grote ecologische voetafdruk en (3) je bent nu al klaar voor de komende Europese regelgeving.