Aangeboden door: PRConsultancy

IP-adres tracken: Hoe gevaarlijk is het?

-

Tegenwoordig is het enorm simpel om je eigen IP-adres te achterhalen. Elke website die je namelijk gebruikt, slaat jou IP-adres op, tenzij je dit weet te verbergen. Naast dat jij zelf inzicht hebt in je IP-adres, zijn er ook allerlei manieren voor hackers om jou adres te achterhalen. Daarom gaan we hier kijken naar de details die worden vrijgegeven met je IP-adres. En is dit gevaarlijker dan cookies of je digitale voetafdruk? En wat kan er gebeuren als je IP-adres in de verkeerde handen komt? Hier vertellen we je er alles over.

Wat is een IP-adres?

Laten we eerst eens kijken wat een IP-adres precies is . Dit is namelijk een unieke reeks met getallen die door je internetprovider wordt toegewezen. Het is een afleveradres voor alle informatie die je online opzoekt. Het is daarnaast ook een manier voor apparaten onderling om te communiceren. Zo worden IP-adressen bijvoorbeeld ook gebruikt als je van afstand een document naar je printer wilt verzenden, bijvoorbeeld vanaf je smartphone of computer.

Daarbij kan er onderscheidt gemaakt worden tussen dynamische en statische IP-adressen:

- Statisch IP-adres: Het IP-adres van je apparaat, zoals je computer, blijft altijd hetzelfde.

- Dynamisch IP-adres: Het IP-adres wordt niet specifiek aan een apparaat toegewezen.

Het is op verschillende manieren mogelijk voor een ander persoon om je IP-adres te bemachtigen, bijvoorbeeld door je apparaat uit te lenen, door op een link te klikken of door een e-mailadres naar een ander te sturen. Maar de belangrijkste vraag is eigenlijk, wat kunnen anderen precies met jouw IP-adres doen?

Wat kunnen anderen met jouw IP-adres?

Hoewel er niet direct persoonlijke gegevens zijn verbonden aan je IP-adres, kunnen er toch kwade gevolgen zijn indien je IP-adres in handen komt van iemand met kwade bedoelingen. Zo kunnen zij:

- Zien in welke stad of in welk dorp je woont . Hackers kunnen dan met wat meer onderzoek zelfs achterhalen waar je woont.

- Je apparaat hacken, bijvoorbeeld door met je IP-adres verbinding te maken met een poort. Deze poort kan vervolgens gebruik worden om informatie van en naar je PC, smartphone of tablet te verzenden.

- Activiteiten volgen. Niet alleen hackers kunnen op die manier achterhalen wat je allemaal aan het doen bent, maar ook je werkgever kan mogelijk zien wat je doet als je met het IP-adres van het werk verbinding maakt.

- DDoS aanvallen lanceren vanaf een andere PC. Heeft een hacker namelijk je IP-adres én is je computer of laptop onbeschermd, dan kan dit zorgen voor gevaarlijke aanvallen op je computer.

Hoe voorkom je dit?

Nu je weet wat er allemaal fout kan gaan als anderen je IP-adres hebben, is het ook belangrijk om de juiste maatregelen te nemen om dit in de toekomst te voorkomen. Laten we daarom eens naar een aantal van deze maatregelen kijken.

Schaf een VPN aan

Een van de belangrijkste maatregelen die je kunt nemen is het aanschaffen van een online VPN . Hiermee kun je namelijk je IP-adres verbergen. Bij veel aanbieders worden er namelijk geen loggegevens bijgehouden, waardoor het ook niet te achterhalen valt wat je online activiteiten zijn. Daarnaast neemt jouw laptop of PC het IP-adres van de VPN aan waarmee je verbinding maakt. Hierdoor is het ook geen probleem als deze VPN openbaar is.

Kies voor een dynamisch IP-adres

Een tweede mogelijkheid is om te kiezen voor een dynamisch IP-adres. In dat geval wordt er zodra er communicatie met een server wordt gestart een nieuw IP-adres aangemaakt. Hierdoor varieert het IP-adres dus per sessie. Het grote voordeel hiervan is dat het voor hackers een stuk moeilijker is om het te achterhalen. Daarbij kun je er ook nog voor kiezen om regelmatig een sessie te sluiten en weer op te starten. Hiermee voorkom je dat je langere tijd gebruik maakt van hetzelfde IP-adres.

Kies voor een proxy

Daarnaast is het ook mogelijk om voor een proxy te kiezen. Ook in dat geval laat je jouw internetverkeer via een andere server verlopen. Er is echter een belangrijk verschil ten opzichte van een VPN. Bij een VPN worden de gegevens namelijk versleuteld verzonden en ontvangen, waardoor niet alleen je IP-adres, maar ook je gegevens beschermd zijn.

Bij een proxy zien we echter dat je gegevens meestal niet versleuteld zijn. Hoewel je laptop, PC of smartphone een ander IP-adres aanneemt, is de communicatie nog steeds openbaar. Dit is bijvoorbeeld nadelig als je gebruik maakt van openbare wifi. In dat geval is het voor hackers mogelijk om je internetverkeer te zien, ondanks dat je met een ander IP-adres werkt.

Nieuws

menu