Investeren in een gezonde toekomst voor Residence De Eese

Vlnr. Laura van den Berg, Henk van den Berg, Ruud van den Berg en Robin de Vries (Rabo)

Het zijn bijzondere tijden voor Henk van den Berg en zijn vier kinderen. De eigenaren van vakantiepark Residence De Eese bij Steenwijk ondervinden nog dagelijks de gevolgen van de coronacrisis, maar zijn ook druk met de bedrijfsovername en de bouw en verkoop op het park van de unieke Ecco-Cottage vakantiewoningen.

Residence De Eese bij Steenwijk kwam in 2011 in handen van vastgoedondernemer Henk van den Berg. Hij kocht het vakantiepark aan als beleggingsobject, maar de exploitant ging failliet. Van den Berg stond voor de keuze: een nieuwe exploitant zoeken of het zelf doen. Het werd het laatste: het wegwerken van achterstallig onderhoud en het ombuigen van de negatieve stemming op het park. Wie de ondernemer Henk van den Berg kent, weet dat wanneer hij ergens voor gaat dat ook voor de volle 100 procent doet. Dat heeft hij altijd al gedaan. Een no-nonsense ondernemer die sinds zijn 15 e al bouwt aan het dynamische familiebedrijf. En dat met een gezonde nieuwsgierige, optimistische en realistische blik op zakendoen. En die eigenschappen kwamen Van den Berg ook goed van pas bij de uitdaging op het vakantiepark net buiten Steenwijk.

Ook in het geval van de overname van Residence De Eese keek Van den Berg eerst naar de kansen en mogelijkheden die er lagen. Die kreeg hij volgens eigen zeggen min of meer op een presenteerblaadje aangeboden. “Bezoekers van ons vakantiepark gaven ons regelmatig tips over verbeteringen. Meest positieve waren de gasten over de ligging van Residence de Eese: tussen de Nationale parken: de Weerribben en Wieden, het Drents-Friese Wold en Dwingelderveld en vlakbij het pittoreske Giethoorn. Aan de hand van de kritische opmerkingen hebben we een prioriteitenlijst gemaakt en plan van aanpak opgesteld”, zo vertelt Van den Berg. Voor de ondernemer betekende de aankoop van De Eese de start om verder te groeien door iedere twee jaar het bedrijf uit te breiden met een nieuwe locatie. “Bedrijven die aanvullend op elkaar zijn en een flexibiliteit bieden aan onze gasten. Dus KoningteRijk BV bestaat nu niet meer alleen uit vakantiepark Residence De Eese, maar ook uit Hotel Giethoorn, Boat Rental Giethoorn en groepsaccommodatie Mooi Oldemarkt.”

Voor Henk van den Berg, zijn echtgenote Ans en de kinderen Peter, Ruud, Marloes en Laura staan de laatste twee jaar in het teken van twee belangrijke projecten: de bedrijfsopvolging en het investeren in en het bouwen van de Ecco-Cottage vakantiewoningen op De Eese. Beide projecten waarbij extra investeringen benodigd waren, waarbij ook de Rabobank om de hoek kwam kijken. De bedrijfsoverdracht is ondertussen gerealiseerd. Daarbij is 95% van de eigendommen in een stichting geplaatst. “De stichting zal bijdragen aan het intact houden van het familiebezit en draagt zorg voor het bestuur van de locaties”, zo licht Van den Berg toe. Het bestuur wordt nu door de familie gevoerd. “En de dagelijkse leiding is in handen van de kinderen die daarbij elk hun eigen specialiteit en aandachtsgebied hebben.”

De bouw en de verkoop van de Ecco-Cottage vakantiewoningen is momenteel in volle gang. De woningen die in eigen beheer en in samenwerking met veel regionale leveranciers worden gebouwd, zijn niet alleen bijzonder door de unieke vorm met een rietgedekte tulpkap. Door de bouwmethodiek wordt er een aangenaam klimaat gerealiseerd en krijgen de kopers een hoge mate van flexibiliteit bij het inrichten van de woning doordat leidingen in de woningen zo zijn aangelegd dat water- of stroomaansluitingen op elke gewenste te plek te realiseren zijn. Van deze woningen worden er momenteel 50 aangeboden op de kavel naar keuze van de koper. “Er zijn nu op het vakantiepark nog zo’n 90 kavels of 2 e woningen en chalets te koop, dus er is een megakeuze.”

Robin de Vries is namens de Rabobank contactpersoon voor Henk van den Berg. “Een no-nonsense man waarmee wij een open en zakelijke verstandhouding hebben”, zo zegt de ondernemer die de werkwijze van de Rabobank Meppel-Staphorst-Steenwijkerland roemt. “Ik doe zaken met meerdere banken, ook met andere Rabobanken. Ik kan wel zeggen dat deze bank echt weet waar het om gaat”, zo zegt Van den Berg die door de corona wel is gaan beseffen dat je je niet tegen alles kunt indekken, hoe slim je als ondernemer ook bent. “Met Robin kijken wij nooit naar de korte termijn, maar gebruiken wij altijd een langer tijdsperspectief voor onze plannen.” De uitbraak van het coronavirus kwam ook voor Van den Berg op een zeer ongelegen moment. “Dat zagen we ook niet aankomen. Het voelde alsof we ineens met 140 een dikke mistbank inreden en met 140 tegen een betonnen muur klapten”, zo zegt de ondernemer die vervolgt: “Covid-19 heeft er bij ons financieel zwaar ingehakt. We zijn zo’n 1,1 miljoen euro omzet misgelopen. Daar komt bij dat wij door een gebrek aan toeristen, het vijf jaren investeringsplan versneld proberen uit te voeren. Nu willen we dit in 18 maanden aanpakken en dat is natuurlijk ook een grote uitdaging. Gelukkig heeft Robin namens de Rabobank vertrouwen gehouden in onze plannen en kunnen wij, corona of geen corona, door met stappen zetten naar een toekomstbestendige bedrijfsvoering.”

Oprecht trots

Als accountmanager ‘Grootzakelijk’ bij Rabobank Meppel-Staphorst-Steenwijkerland ben ik, Robin de Vries, namens de bank contactpersoon voor ondernemer Henk van den Berg. Ik denk dat ik mij het beste kan omschrijven als een echte ‘klantenman’. Woonachtig midden in het werkgebied van de bank en daardoor uitstekend op de hoogte van en betrokken bij wat er in het gebied speelt. Mijn credo is ‘als het onze klanten goed gaat, gaat het onze bank ook goed’. Vanuit die filosofie handel ik dan ook het liefst.

Ruim zes jaar heb ik vanuit de bank een zakelijke relatie met ondernemer Henk van den Berg. De bijna 30 jaar Rabobank-ervaring die ik op ‘zakelijk gebied’ met mij meedraag, maakt het dat ik voor een zeer ervaren ondernemer, die Van den Berg zeker is, een goede sparringpartner ben. Kritisch meekijken en gevraagd en ongevraagd mijn mening geven. Prettig daarbij is zeker dat Henk uitstekend op de hoogte is hoe zaken werken, ook binnen banken. Maar ondanks dat hij zelf heel goed weet wat hij wel én niet wil, heeft hij binnen de bank wel iemand nodig waarop hij kan vertrouwen en met wie hij kan sparren op het gebied van strategie, investeringen en bedrijfsvoering.

Henk en ik waren al geruime tijd met elkaar in gesprek over een omvangrijk investeringsplan voor de komende vijf jaren. En dat in combinatie met overdracht van het park naar de vier kinderen. Dit alles moest leiden tot een toekomstbestendig bedrijfsmodel. Maar toen we tot invulling over wilden gaan, brak de coronacrisis uit. Het momentum hiervan kon niet slechter, midden in de investeringen en aan de vooravond van de daadwerkelijke bedrijfsoverdracht. Toch hebben we besloten om het investeringsplan voor vakantiepark Residence De Eese, weliswaar enigszins aangepast, door te zetten, inclusief de overdracht naar de kinderen.

Het is dus een voorbeeld van investeren tegen de stroom in, maar door de corona-omstandigheden kon dit nu. Want door de sluiting van de horeca en recreatie was het vakantiepark beperkt bezet en deed zich daardoor de gelegenheid voor om de investeringen versneld uit te voeren. Een uitdaging in de huidige tijd, maar een die we als bank op basis van het volste vertrouwen in de ondernemer en de opvolgers hebben opgepakt. Het resultaat mag er zijn. De bedrijfsoverdracht is afgerond en de investeringen lopen op schema. Als ik nu over het park loop, ben ik oprecht trots dat wij als Rabobank hier een bijdrage aan leveren en daarmee uiting geven aan onze kernwaarden dichtbij en betrokken.

Nieuws

menu