Aangeboden door: chocoladebezorgd.nl

Kerst, traditie en chocola

Foto: pixabay

Terwijl de winter weer voor de deur staat, keren de liefhebbers voor echte chocola weer terug om zich daar mee te verwarmen tijdens de kerst, en genieten dan van een heerlijke chocoladeboomstam, pralines, koekjes en chocolade truffels.

Maar ook nog genoeg andere kerstchocolade . Want rondom kerst eten mensen namelijk de meeste chocolade. Maar weet je ook waarom chocola zo erg bij kerst hoort?

Kerst chocola, toen en nu

De oorsprong van de beroemde kerstboomstam is ook verbonden met de winterzonnewende, dat helemaal teruggaat tot aan de Middeleeuwen. De dag dat de zon namelijk het laagst aan de horizon staat. Elk gezin verbrandde dan een dikke, ronde stronk om de huizen te verwarmen, waarmee een groot vuur werd gemaakt waar de hele familie zich dan om verzamelde. Vanaf de 11e eeuw neemt de katholieke kerk deze traditie over, met diverse rituelen zoals het besprenkelen van de stronk met wijwater, zout, gekookte wijn of olie. De stronk moest in drie dagen opgestookt worden, als een goed voorteken.

Maar in de loop van de 19e eeuw vervingen verwarmingsapparaten, zoals gietijzeren kachels, de haarden. De houtstronken werden decoraties, totdat sommigen banketbakkers op het idee kwamen om te vervangen door gebak. De chocolade laag herinnert nog aan de schors van de natuurlijke stronk van vroeger. Maar onderhand is chocola over de hele wereld een traditie met kerst, bijvoorbeeld in Mexico, daar wordt de kalkoen in chocola gedoopt, of in Italië, waar kinderen stukjes chocola krijgen van de heks Befana.

Favoriete chocola

Het huis van Planète Chocolat zet met een enorm plezier deze traditie voort, door u dus een hele serie lekkere smakelijke kerstchocolade aan te bieden. Bekijk bijvoorbeeld eens het assortiment truffels waarmee u mensen kunt verrassen. Of versier de kerstboom met kerstballen van chocola waar stiekem van gesnoept kunt worden en deel ambachtelijke Belgische koekjes van topkwaliteit met iedereen. Maar ter vervanging van de kerstboomstam, kan je denken aan een paar sappige pralines verzameld in een doosje om het mooi te kunnen presenteren.

Nieuws

Meest gelezen