Mariska Bruinenberg helpt mensen met traumaverwerking

Mariska Bruinenberg. Archieffoto Daan Prest

Meppel - Ze is en blijft een ondernemer in hart en nieren. Toch heeft Mariska Bruinenberg het roer helemaal omgegooid. Geen personeel meer, geen bedrijfspand en geen voorraad. Nu doet de Meppelse waar ze écht gelukkig van wordt: mensen helpen bij het verwerken van een trauma of behandelen van een fobie.

Of het nu gaat om een diepgewortelde angst voor insecten of hoogtevrees, stoppen met roken of posttraumatische stressstoornis (PTSS), het verwerken van een negatieve ervaring of hulp bij lichamelijke klachten die daaraan gerelateerd zijn; bij Praktijk Nederland kunnen mensen rekenen op een passende behandeling.

Coaching

„Ik wilde iets doen wat echt waardevol is”, zegt eigenaresse Mariska Bruinenberg. „Hiervoor had ik diverse bedrijven waarbij ik soms angstige mensen leerde hoe ze op een segway konden stappen. Daar nam ik dan rustig de tijd voor. Mijn collega’s zeiden weleens: ‘goh, je zou eens iets met coaching moeten doen.’ Dat is blijven hangen en toen ik weer uit mijn dal klom na een periode van ziekte, heb ik me verdiept in coaching en vervolgens ben ik aan de slag gegaan.”

Dat ging overigens niet zomaar. Mariska sloot zichzelf 3 jaar lang op om zoveel mogelijk studies en cursussen in korte tijd te doen. „Dat was heel pittig hoor, maar ik vond het interessant en ging er volledig in op”, blikt ze terug.

Praktijk

In 2017 opende ze de deuren van haar praktijk aan de Prinsengracht 5. De zaken gingen goed, maar toen Mariska een huis vond aan de Prins Hendrikkade 3 bleek dat een ideaal moment om ook haar praktijk daar naartoe te verhuizen.

Met studeren is Mariska niet meer gestopt. Sterker nog, haar agenda puilt uit van de studiebijeenkomsten. „Ik heb onlangs de reguliere opleiding voor EMDR (therapie waarbij een ervaring wordt teruggehaald, red.) behaald. Nu ben ik bezig met een tweejarige supervisie EMDR, waarna ik aan het Europees register wordt toegevoegd. Dat is het plafond wat EMDR betreft.”

Kansen

Toch ziet de therapeute nog veel kansen. „Ik heb sinds kort een Virtual Reality-bril voor EMDR. Deze kan een stukje van de sessie overnemen. In een 3D-ruimte focust de cliënt zich op een specifieke situatie, terwijl er op het scherm opdrachtjes voorbij komen. Hiermee wordt de negatieve ervaring omgezet in iets positiefs. EMDR, en dus ook de VR-bril, kan ingezet worden voor allerlei soorten therapieën, het helpt vrijwel altijd.”

Zo weet Mariska zich nog een situatie te herinneren waarbij een oorlogsveteraan met PTSS bij haar langskwam. „Hij was overal al geweest, maar niets hielp. Via zijn buurvrouw kwam hij bij mij terecht. Hij nam zijn vriendin mee naar de sessies en zij liet weten ernstig te twijfelen of ze nog wel met hem verder kon, zo ver was het al. Ik heb hem helemaal uit laten razen – en geloof me, dat ging er heel heftig aan toe – stap voor stap wist ik zijn vertrouwen te winnen. Dat werkte, na twee sessies was hij al geholpen. Later heb ik zelfs een trouwkaart van het stel gekregen. Dat blijft me wel bij, dat maakt mijn werk zo bijzonder.”

Moeilijker zijn de daders van misbruik, die Mariska af en toe ook helpt. „Wanneer ze tot inkeer zijn gekomen, bijvoorbeeld nadat ze uit een psychose komen of van de drugs af zijn, voelen ze zich schuldig. Ik help ze dan de gebeurtenis een plekje te geven, alleen voor hen is het juist wel goed dat ze de situatie onthouden. Zodat ze niet in herhaling vallen. Dat is wel een uitdaging.”

Afwisselend

De afwisseling van haar werk vindt Mariska het meest bijzonder. „De ene keer ga ik met iemand mee naar de tandarts om hem van zijn angst af te helpen, de andere keer help ik iemand van zijn liefdesverdriet af. We komen meteen tot de kern. Dat vind ik zelf prettig en spreekt mensen ook aan.” Ze heeft plannen om mensen te behandelen in het buitenland. Samen met een collega wil ze ongeveer een week per maand individueel of in kleine groepjes therapie geven. „Er is in ieder geval genoeg animo voor. Nu nog even afwachten hoe de coronacrisis gaat uitpakken.” Ook op het gebied van VR-technieken is nog veel te verwachten, zoals bij exposure-therapie, mindfulness en pijnbestrijding. „In de coronatijd is de ontwikkeling hiervan snel gegaan. In mijn praktijk lopen we daarmee voorop.”

Het werk dat Mariska doet, past bij haar. „Gelukkig zien veel doorverwijzers dat ook. Een verwijzing is niet noodzakelijk, want mensen kunnen zichzelf ook aanmelden. Ik werk niet met wachtlijsten en zowel kinderen als volwassenen kunnen bij Praktijk Nederland terecht.

Kijk voor meer informatie op: www.traumadebaas.nl

Nieuws

menu