Minder auto-inbraken op je parkeerdekken door deze 3 handige tips

-

-

Parkeerdekken zijn vaak een geliefd doelwit voor autodieven en criminelen. De afgelegen locaties en de beperkte bewaking maken parkeerdekken tot een ideale plek voor inbrekers om toe te slaan. Het is daarom belangrijk om adequate maatregelen te treffen om de veiligheid op parkeerdekken te waarborgen. In dit artikel bespreken we drie tips die je kunt toepassen om auto-inbraken op je parkeerdekken te verminderen.

Tip 1: Verlichting met hoge helderheid

Een van de belangrijkste maatregelen om auto-inbraken te voorkomen is het plaatsen van heldere verlichting. Dit heeft namelijk een afschrikkende werking op criminelen. Het is daarbij van groot belang om te kiezen voor LED-verlichting parkeerdek met hoge helderheid. LED-verlichting is veel efficiënter en gaat veel langer mee dan traditionele verlichting. Dit betekent dat je niet alleen bijdraagt aan de veiligheid, maar ook bespaart op energiekosten en onderhoudskosten.

Als je op zoek bent naar LED-verlichting voor je parkeerdek, dan zijn er enkele zaken waar je op moet letten. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te kiezen voor verlichting met een lichtsterkte van minimaal 20.000 lumen. Dit zorgt voor een heldere verlichting op het parkeerdek, waardoor criminelen minder kans hebben om ongezien hun slag te slaan. Ook is het verstandig om te kiezen voor verlichting met een lage verblindingsfactor. Dit zorgt ervoor dat bestuurders niet verblind worden bij het in- en uitrijden van het parkeerdek.

Tip 2: Plaats LED-verlichting op strategische locaties

Het is niet alleen belangrijk om te kiezen voor LED-verlichting parkeerdek met hoge helderheid, maar ook om deze op strategische locaties te plaatsen. Op deze manier worden schaduwrijke en donkere gebieden op het parkeerdek verlicht en wordt de kans op inbraak geminimaliseerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de in- en uitgangen, de trappenhuizen en de liftkokers. Ook is het belangrijk om de verlichting gelijkmatig te verdelen over het parkeerdek, zodat er geen grote verschillen ontstaan in verlichting.

Bij het plaatsen van de LED-verlichting is het van belang om rekening te houden met de verblindingsfactor. Dit kan namelijk leiden tot onveilige situaties op het parkeerdek. Een te hoge verblindingsfactor kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat bestuurders worden verblind bij het in- en uitrijden van het parkeerdek. Dit kan leiden tot ongelukken en gevaarlijke situaties. Het is daarom van belang om de LED-verlichting op de juiste hoogte te plaatsen en de verlichting zo te richten dat er geen verblinding optreedt. Bij het ontwerp van de verlichting kan een lichtplan worden gemaakt, waarbij de verlichting op de juiste manier wordt geplaatst en gericht.

Tip 3: Gebruik slimme LED-verlichtingssystemen

Een andere manier om auto-inbraken op parkeerdekken te verminderen is door gebruik te maken van slimme LED-verlichtingssystemen. Deze systemen bieden een aantal functies die kunnen helpen bij het verbeteren van de veiligheid op het parkeerdek. Zo zijn er bijvoorbeeld bewegingssensoren die ervoor zorgen dat de verlichting alleen aangaat als er iemand op het parkeerdek is. Dit zorgt voor een efficiënter gebruik van energie en kan helpen om verdachte activiteiten op te merken.

Daarnaast zijn er schemerschakelaars die ervoor zorgen dat de verlichting alleen aangaat als het donker wordt. Dit zorgt ervoor dat er altijd voldoende verlichting is op het parkeerdek, zonder dat er onnodig energie wordt verbruikt. Ook is er de mogelijkheid om de verlichting draadloos te bedienen. Dit maakt het mogelijk om de LED-verlichting parkeerdek op afstand in- en uit te schakelen. Dit kan handig zijn in situaties waarbij de verlichting niet nodig is, bijvoorbeeld als het parkeerdek gesloten is.

Het is wel belangrijk om bij het gebruik van slimme LED-verlichtingssystemen rekening te houden met de privacy van bewoners en bezoekers. Zo is het bijvoorbeeld niet wenselijk om de verlichting op afstand te bedienen als er nog mensen op het parkeerdek aanwezig zijn. Het is daarom van belang om het systeem goed af te stemmen op de situatie en de behoeften van de gebruikers.

Tot slot

Auto-inbraken op parkeerdekken zijn helaas steeds vaker in het nieuws . Gelukkig zijn er verschillende manieren om auto-inbraken op parkeerdekken te verminderen. Het gebruik van LED-verlichting parkeerdek is daarbij een belangrijke maatregel. Door te kiezen voor LED-verlichting met hoge helderheid en deze op strategische locaties te plaatsen, kan de veiligheid op het parkeerdek worden verbeterd. Ook het gebruik van slimme LED-verlichtingssystemen kan helpen bij het verminderen van auto-inbraken. Het is wel belangrijk om hierbij rekening te houden met de privacy van bewoners en bezoekers.

De Nederlandse Stichting voor Verlichtingskundige heeft onderzoekt wat de nieuwste standaarden zijn om de veiligheid op parkeertereinen te verbeteren. In hun rapport lees je de branche aanbevelingen verlichting parkeergarages en adviezen.

Als je de veiligheid op je parkeerdek wilt verbeteren, dan is het verstandig om een specialist op het gebied van LED-verlichting in te schakelen. Deze kan je helpen bij het kiezen van de juiste verlichting en het opstellen van een lichtplan. Door te investeren in goede verlichting kun je bijdragen aan de veiligheid van je bewoners en bezoekers en tegelijkertijd besparen op energie- en onderhoudskosten.