Aangeboden door: Van Bruggen Adviesgroep

Oververhitte huizenmarkt? Doe er je voordeel mee!

Afbeelding: Canva

Dat we al een tijdje te maken hebben met een huizenmarkt die behoorlijk oververhit is, dat is een feit. De verhalen van mensen die geen huis kunnen kopen omdat er ontzettend veel wordt overboden, zijn bijna niet te missen. Daarom is het voor starters niet eenvoudig op de huidige markt. De overheid ziet dit ook en neemt daarom maatregelen om het voor iedereen mogelijk te maken een eigen huis te kopen. Maar niet getreurd, ook een oververhitte huizenmarkt heeft zo zijn voordelen. Zeker voor de huizenbezitter. Welke dat zijn? Wij leggen het uit.

Even over de waarde

Een term die je wellicht al eens voorbij hebt horen komen is ‘overwaarde’. Dit houdt in dat de waarde van je huis de afgelopen jaren is gestegen, zodat er een (groot) verschil is ontstaan tussen de waarde van de woning zelf en de hoogte van de hypotheekwaarde.

Hoe je weet of je overwaarde hebt? Daar hoef je eigenlijk weinig voor te doen. Ieder jaar krijg je namelijk vanuit de overheid al de zogenaamde WOZ-waarde te horen. Dit is de taxatie van de waarde van jouw huis door de overheid. Weet dat deze waarde vaak zelfs nog aan de lage kant is. Dus is er veel ruimte tussen de WOZ-waarde en de hoogte van je hypotheek? Dan is het slim om een overwaarde hypotheek te nemen wanneer je wel wat extra geld kunt gebruiken.

Overwaarde hypotheek

In tegenstelling tot een gewone hypotheek hoef je de overwaarde hypotheek zeker niet alleen te gebruiken voor je huis. Het is wel aan te raden een overwaarde hypotheek af te sluiten voor een duurzame investering zoals verduurzaming van je huis. Dit is immers een investering die zich op termijn weer gaat terugbetalen. Maar in principe mag je het geld wat vrij komt ook gebruiken voor je droomreis of om een groot feest van te geven.

Het voordeel van een overwaarde hypotheek ten opzichte van een gewone lening is dat het rentetarief wat je betaalt een stuk lager is. Dit komt omdat de bank een onderpand heeft wanneer jij de maandelijkse rente en aflossing niet meer betaalt. Daardoor lopen zij weinig tot geen risico. Uiteraard moet je inkomen wel voldoende zijn wanneer je een overwaarde hypotheek afsluit, maar dat spreekt voor zich.

Hoe vraag je overwaarde aan?

Het is echter niet in één dag geregeld, de overwaarde van je woning opnemen. Er zal een officiële taxatie van je huis moeten plaatsvinden en de bank zal kijken hoeveel hypotheek er daadwerkelijk al op je woning zit. Daarnaast zullen er een aantal notariële akten moeten passeren en zal er heel wat (digitaal) papier uitgewisseld moeten worden.

Laat je hier echter niet door afschrikken want met een goede adviseur is het allemaal prima en snel te regelen. Van Bruggen Adviesgroep is zo’n betrouwbare partner waaraan je veel werk kunt uitbesteden. Neem voor het moment van aanvragen tot het geld op je bankrekening staat een termijn van ongeveer 6 tot 8 weken. Best snel toch? Zeker gezien het feit dat het vaak om een serieus bedrag aan geld gaat.

Kortom, mocht jij al tijden een uitbouw aan je huis willen of je huis willen verduurzamen? Wacht dan niet totdat je spaarpot tot de nok toe gevuld is maar verken de mogelijkheden tot het opnemen van de overwaarde op je huis. De hypotheekrente is aan het stijgen, maar (op dit moment) nog steeds zeer aantrekkelijk qua tarief. Zeker wanneer je dit afzet tegen de kosten van een persoonlijke lening. Daarnaast is het een fijne manier van lenen, want er zit een onderpand in de vorm van een huis onder. Dit geeft zowel jou als de bank een extra vorm van zekerheid.

Dus die oververhitte huizenmarkt kent vele nadelen, maar de voordelen zijn er zeker ook. Verdiep je in de mogelijkheden en laat jouw persoonlijke situatie door een financieel expert beoordelen. Die weten precies wat passend is in jouw situatie!

Nieuws

menu