Pauls Houtzagerij: goed voor duurzaam vakwerk, met hout uit eigen regio

Paul Paternotte bij zijn mobiele zaagmachine. Foto: Pauls Houtzagerij

Voormalige veearts Paul Paternotte heeft het roer omgegooid en is begonnen met iets heel anders: Pauls Houtzagerij, te vinden in Nijensleek, aan de Moersbergen Erven 11.

Sinds februari van dit jaar is Pauls Houtzagerij gevestigd aan de Moersbergen Erven 11. Eigenaar Paul Paternotte is al langer bezig met zijn houtzagerij, maar onlangs vanuit Noordwolde hierheen verhuisd vanwege de gemakkelijke bereikbaarheid en de ruimte die hij hier heeft voor het zagen en de opslag van het hout.

Na 30 jaar als veearts te hebben gewerkt, was Paul er klaar mee. „Niet met de boeren en de koeien natuurlijk, maar met de almaar toenemende wet- en regelgeving en de administratieve last die dat met zich meebracht. Ik zat meestal hele middagen achter de computer, in plaats van bij de koeien,” vertelt Paul. „Dat ging me steeds meer tegenstaan. Met hout werken deed ik altijd al graag en dat heb ik bedrijfsmatig opgepakt. Ik woonde landelijk gelegen, dus zo begon het eigenlijk een aantal jaren geleden. Hout is een prachtig natuurproduct en geeft ook alleen maar natuurlijk afval. En omdat ik kleinschalig bezig ben, heb ik weinig meer te maken met die bulk aan administratieve rompslomp. Ik ben het ‘papieren tijger’-verhaal nu helemaal kwijt. Heerlijk! Het leuke is dat ik alles zelf doe: ik maak van stam tot tafel eigenlijk. Daarnaast heeft kleinschaligheid als voordeel dat in overleg veel mogelijk is. Alles kan op maat gemaakt of gezaagd worden. ”

Naast het zelf gezaagde Douglas hout, verkoopt Paul ook eigenhandig gemaakte picknicktafels, tuinmeubelen, (stal)deuren en landhekken. „Stevig, robuust en allemaal gemaakt van lokaal gerooid hout. Lokaal gerooid, om zo weinig mogelijk transport te hebben. Het meeste hout dat in de groothandels ligt, komt helemaal uit Scandinavië. Al dat transport is helemaal niet nodig. Zelf werk ik voornamelijk met Douglas hout. Ander hout als eiken vergt weer aparte opslag en die ruimte heb ik niet.” De machine waarmee Paul het hout zaagt, is mobiel. „Daar heb ik bewust voor gekozen om ook op locatie planken te kunnen zagen, bijvoorbeeld bij mensen die zelf bomen hebben gerooid. We zitten hier immers in een landelijke omgeving. Maar er moet wel voldoende ruimte zijn om te kunnen zagen. Als iemand de zaagmachine op locatie wil, kom ik zo nodig eerst ter plaatse even kijken of het mogelijk is.”

Meer informatie over het werk van Paul is te vinden op www.paulshoutzagerij.nl