Aangeboden door: tapeso.nl

Praktisch en duurzaam: Dit zijn de voordelen van een wollen vloerkleed

Foto: pexels.com

Als je op zoek bent naar een vloerkleed, zijn er een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden. Het gaat hierbij allereerst om het formaat en design van het vloerkleed. Daarnaast is de materiaalkeuze ook erg belangrijk. Een wollen vloerkleed biedt veel voordelen, waarover je hier meer kan lezen.

Natuurlijk duurzaam

Als je op zoek bent naar een nieuw interieur of gewoon graag op de hoogte blijft van de laatste woontrends kan het je niet ontgaan zijn. Alles om ons heen wordt natuurlijker en duurzamer. Inmiddels moet ons interieur hier ook aan geloven. Deze trend zien we bijvoorbeeld terug in het meubilair, waar steeds meer hout en andere natuurlijke elementen duidelijk terugkomen. Ook vloerkleden gemaakt van natuurlijke materialen zien we steeds vaker terug. Hierbij kun je denken aan tapijten gemaakt van katoen, jute of wol.

Een vloerkleed gemaakt van wol

Een wollen vloerkleed sluit aan op de laatste woontrends als het op natuurlijke en duurzame materialen aankomt. Wat daarnaast erg bijzonder is om te zien, is dat we steeds vaker terug gaan naar de oorsprong van materialen met het oog op alles wat tegenwoordig technologisch gezien mogelijk is. Synthetische vloerkleden bijvoorbeeld, waren tijden lang populair om verschillende redenen. Een van de meest voor de hand liggende hiervan was de prijs-kwaliteit verhouding. Inmiddels is men erachter gekomen dat een wollen vloerkleed bepaalde voordelen biedt die synthetische vloerkleden niet hebben.

Over lanoline en isolatie

Het grootste praktische voordeel van een wollen vloerkleed heeft namelijk alles te maken met de wol zelf. Schapenwol bevat een stof die lanoline heet. Dit wordt in de volksmond ook vaak wolvet genoemd. De meeste voordelen van een wollen kleed zijn terug te leiden naar dit stofje. Zo is een wollen vloerkleed veel minder brandbaar dan een synthetisch kleed. Daarnaast isoleert een wollen vloerkleed hierdoor ook erg goed. Dit betekent dat dit kleed warm is in de winter en lekker koel is in de zomer.

Voordelen van een wollen vloerkleed

Daarnaast biedt een wollen vloerkleed nog meer praktische voordelen. Zo is een wollen vloerkleed niet statisch geladen, wat in de winter erg fijn kan zijn. Dit komt doordat wol vocht absorbeert uit de lucht. Dat zorgt overigens ook voor een kleinere kans op schimmels. Sterker nog zelfs, wol schijnt zelfs de lucht te zuiveren doordat wol naast lanoline ook keratine bevat. Een goed wollen vloerkleed doet tenslotte ook wonderen voor de akoestiek van een woning. Hoe dikker het kleed, hoe meer geluid het absorbeert. In een grote ruimte kan dit dus nare echo’s voorkomen.

Onder de wol

Een wollen vloerkleed is een erg duurzame keuze als we dit vergelijken met synthetische vloerkleden. De reden hierachter is logischer dan je denkt. Wol is namelijk afkomstig van schapen, die eens in de zoveel tijd worden geschoren. Dit scheren heeft overigens ook voordelen voor het schaap zelf. Heel vroeger verloren schapen net zoals honden hun haar in de rui. Dit is tegenwoordig allang niet meer zo. Hierdoor moeten de schapen geschoren worden om te voorkomen dat de wol zo zwaar wordt dat de schapen niet meer overeind kunnen blijven staan. Ook is de kans groter dat zij niet meer overeind kunnen komen als zij omvallen.

Natuurlijke vloerkleden en duurzaamheid

Door het gebruik van wol, wat een natuurlijk materiaal is, is een wollen vloerkleed een stuk duurzamer dan synthetische kleden. Dit komt doordat bij de productie van synthetische vloerkleden logischerwijze synthetische vezels nodig zijn. Voor de productie van deze vezels is olie nodig. Voor de productie van natuurlijke vloerkleden worden natuurlijke materialen gebruikt. Naast dat een wollen vloerkleed tot wel 15 jaar mee kan gaan, is deze daarnaast dus ook natuurlijk afbreekbaar.

Het ideale wollen vloerkleed kiezen

Als je nu ook overtuigd bent van de voordelen van een wollen vloerkleed , zijn er nog twee belangrijke keuzes die je te wachten staan. Het gaat hierbij om het ontwerp van je kleed en het kiezen van een passend formaat. Een interieur die over het algemeen vrij druk is, kan erg profiteren van een effen wollen vloerkleed. Dit is natuurlijk ook zo als je voor een rustige en natuurlijke uitstraling gaat. Wat betreft het formaat van je vloerkleed kun je dit het beste op schaal op de grond afbeelden. Dit kan je bijvoorbeeld doen met tape of krantenpapieren. Zo heb je binnen no time het ideale wollen vloerkleed gevonden!

Nieuws

menu