Prins Mauritshuis viert 25-jarig jubileum

Annemarie en Alko Tolner vieren het 25-jarig bestaan van het Prins Mauritshuis. Foto: Foto Sieb van der Laan

Dit jaar bestaat het Prins Mauritshuis aan de Brouwerstraat 2 in Blokzijl 25 jaar. En dat gouden jubileum wordt natuurlijk gevierd met een mooie actie rond het getal 25. „Leuke bijkomstigheid is dat ook het Prins Maurits Weeshuis een jubileum viert: het bestaat dit jaar 150 jaar (1873-2023),” vertelt Alko Tolner.

Het ondernemende echtpaar Alko en Annemarie Tolner begonnen in 1998 met hun restaurant in het huidige Prins Mauritshuis in Blokzijl en al na 3 jaar volgde het tweede restaurant, de Eetkamer van Vollenhove. „Een drukke en complexe periode,” kijken Alko en Annemarie terug. Want Annemarie runde al op haar 22e jaar al zelfstandig het restaurant in Vollenhove en Alko bleef in Blokzijl, waar het Prins Mauritshuis ondertussen een enorm grote verbouwing onderging en uitgebreid werd met een fraai terras. „In 1999, één jaar na de opening, hebben we het achterliggende pand aan de Wortelmarkt 2 gekocht en daarmee begon de eerste grote verbouwing. De woning werd ons nieuwe woonhuis en de woning boven het Prins Mauritshuis werd verbouwd tot kantoor en een ruimte voor privé diners. In de tuin bij de woning kon een terrasuitbreiding aan de kolk gerealiseerd worden met maar liefst 50 extra zitplaatsen.” In 2003 werden 3 omliggende panden aangekocht en wederom volgde er een grote verbouw met een ijsshop en 100 extra terras stoelen tot gevolg. In 2005 diende weer een volgende uitbreiding zich aan. Gezinsuitbreiding. „Het leek ons daarom verstandiger de focus te leggen op het Prins Mauritshuis.” De Eetkamer in Vollenhove werd verkocht.

Restaurant met allure

Na jaren van voorbereiding zijn in 2009 alle panden fysiek met elkaar verbonden en werd het nieuwe grand café direct aan de haven geopend. De ijsshop verhuisde naar de Mauritskamer.

In 2018 volgde opnieuw een grootscheepse verbouwing, die in aanloop de nodige hobbels kende. Het voormalige weeshuis in Blokzijl ging compleet op de schop. Alles werd teruggebracht naar de oorspronkelijke staat van 1928, met de oude ramen en het kerkplafond weer in het zicht (na het weeshuis heeft het gebouw van 1928 tot 1969 een kerkfunctie gehad). Een complete nieuwe duurzame elektrische keuken werd geplaatst, alsook een glazen serre over het terras aan de achterzijde met direct uitzicht over de kolk. In maart 2019 was het klaar en opende het schitterend verbouwde horecabedrijf, met de fraaie Club Orange als eye-catcher in het voormalige weeshuis. Het bedrijf bestaat sindsdien uit drie gelegenheden: naast Club Orange is er de Royal Blue grand café zaal, de nieuwe serre (Green Velvet), waar winter en zomer genoten kan worden van het prachtige zicht op de haven. Afgelopen voorjaar werd ook het complete terras aan de voorzijde in de nieuwe huisstijl gerenoveerd inclusief sinaasappelbomen (appeltje van oranje, verwijzend naar de naamgever van het pand). Met de recente aankoop van de klipperaak Hoop en Vrees direct voor het pand lijkt het bedrijf nu compleet.

Er is veel gebeurd in de afgelopen 25 jaar. „De tijd is voorbij gevlogen.” En het ondernemersechtpaar is geliefd in Blokzijl en omstreken, ook bij collega’s. Alko en Annemarie werden afgelopen week door hun collega’s in het zonnetje gezet. „We waren uitgenodigd voor een surprisediner in Club Orange, maar verder wisten we niets. Hoe gaaf is dat al onze horecacollega’s uit Blokzijl allemaal klaar stonden met een glas champagne! We hebben prachtige cadeaus ontvangen en een zeer gezellig diner aangeboden gekregen. Een hele mooie bijzondere verrassing, die wij koesteren.”

Jubileumactie

Voor hun gasten en de inwoners van Blokzijl wordt er de hele maand februari een heerlijk driegangen keuzemenu geserveerd voor slechts 25 euro per persoon. Reserveren hiervoor is nog steeds mogelijk. „Maar wacht niet te lang, diverse data zijn inmiddels vol geboekt,” adviseren Alko en Annemarie. „En,” besluit Alko, „Ergens dit jaar zal het hoogtepunt plaatsvinden van het jubileumjaar: het onthullen van ons cadeau aan Blokzijl. Daarover later dit jaar meer….”

Nieuws

menu