Aangeboden door: vanspaarbankveranderen.nl

Rente voor spaargeld kan veel hoger

Foto: pexels.com

De grote Nederlandse banken hebben per 1 maart 2023 de rente op hun spaarrekeningen verhoogd. Een stap in de goede richting, wel een bijzonder magere stap. Ze komen niet in de buurt van de hoogste spaarrentes . Er is in Nederland nog veel ruimte voor het verder verhogen van de rente op spaargeld.

Verdubbeling spaarrente bij grootbanken

De grootbanken Rabobank, ING, ABN Amro en SNS hebben hun spaarrente verdubbeld: van 0,25% naar 0,50%. Met deze nieuwe rente blijven ze echter onderaan de vergelijking van spaarrekeningen hangen. Nieuw spaargeld zullen ze er dan ook niet mee aantrekken.

Renteverhogingen ECB

De aanpassing van de rentes bij de grootbanken kon niet uitblijven na de verschillende renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB). In de strijd tegen de inflatie hebben de monetaire beleidsmakers de rente al vijf keer verhoogd. Na de laatste vergadering op 2 februari 2023 is de Europese rente op 3,00% gesteld. De verwachting is dat de volgende editie op 16 maart 2023 een nieuwe renteverhoging van 0,5% zal opleveren.

Stijging spaarrente blijft achter

Het tempo waarin de banken hun spaarrentes verhogen blijft flink achter bij de Europese stappen. De rente op spaarrekeningen en de depositorentes stijgen in een veel lager tempo. De spaarrente in Nederland blijft bovendien achter bij de rente op spaarrekeningen in andere Europese landen. Dit wordt vooral veroorzaakt door een matige concurrentie.

Grootbanken niet geïnteresseerd in spaargeld

De grootbanken lijken niet geïnteresseerd in het aantrekken van nieuw spaargeld. Daardoor kunnen ze volstaan met een magere spaarrente. Bovendien zijn de meeste Nederlandse spaarders niet actief bezig om een hogere rente voor hun spaargeld te bemachtigen, ze laten het ondanks de lage rente bij de vertrouwde grootbank staan.

Veel hogere rente bij kleinere en buitenlandse banken

Er zijn diverse mogelijkheden om een hogere rente te krijgen, zowel bij kleinere banken in Nederland als bij buitenlandse banken. Het verschil is aanzienlijk: bij het Nederlandse bunq staat de spaarrente op 1,56%, meer dan drie keer zoveel als bij de grootbanken.

Banken uit het buitenland

Verder voeren buitenlandse banken de ranglijst van hoogste spaarrentes aan: Trade Republic uit Duitsland (gegarandeerd in Ierland) met 2,00% op, Renault Bank uit Frankrijk en Bigbank uit Estland met 1,55%. Zelfs deze aanbieders hoeven niet tot het uiterste te gaan met hun spaarrentes in Nederland. Ze houden elkaar scherp in de gaten: een stap van één van de koplopers wordt vaak snel gevolgd door de anderen.

Zelfde bank geeft meer rente in Duitsland

Ondertussen geven dezelfde banken in andere landen een hogere rente aan spaarders. De Nederlandse LeasePlan Bank hanteert in ons land een rente van 1,00%, terwijl ze Duits spaargeld (Tagesgeld) belonen met 1,50%.

Geld vastzetten levert meer op

Een spaarrekening biedt de mogelijkheid om geld op ieder moment op te nemen. Wie het geen probleem vindt om spaargeld voor een langere tijd niet aan te raken kan overwegen om het vast te zetten op een deposito. Dat kan voor verschillende periodes en levert een hogere rente op.

Ruime keuze uit buitenlandse banken

Bovendien is er voor deposito’s een nog veel ruimere keuze uit banken in het buitenland. In de ranglijst met hoogste depositorentes voor 1 jaar vast staat één bank met Nederlandse spaargarantie bij de eerste zestien banken: Yapi Kredi met 2,75% - op de zesde plaats. De hoogste rente voor een 1-jaars deposito komt op dit moment uit Italië: 3,10% bij Banca Progetto.

Ruimte voor verdere verhoging depositorente

Gezien de ontwikkeling van de Europese marktrentes zou de 1-jaars depositorente behoorlijk hoger mogen liggen dan op dit moment het geval is. In het verleden lag deze ruim boven de 12 maands Euribor, op dit moment is dat andersom.

Buitenlandse banken: let op de spaargarantie!

Belangrijk aandachtspunt bij de keuze van een spaarbank uit een ander land is de spaargarantie. Elke lidstaat van de Europese Unie (EU) heeft verplicht een depositogarantiestelsel met een dekking van € 100.000 (of de tegenwaarde daarvan in lokale valuta) per persoon, per bank. Het verschilt per spaarder welk garantiestelsel het vertrouwen krijgt.

Nieuws

menu