Aangeboden door: wandgrimeurs.nl

Stucen, stuken, stuccen, stukken en stucken?

Foto: pexels

Hoe je het aanbrengen van stukwerk op de wand schrijft, is natuurlijk voor de muur en het resultaat niet van belang zou je zeggen. En in de basis is dat ook niet zo. Toch zit er een addertje onder het gras.

Waarom we het aankaarten is, dat communicatie rondom jouw klus zeker wel van belang is. Nog steeds is dan de precieze schrijfwijze niet het issue maar het kunnen communiceren met de stukadoor die je klus komt uitvoeren wel. En juist daar blijkt het in de praktijk nog vaak mis te gaan.

Stuken maar

Om je toch dat verlossende antwoord te geven; de juiste schrijfwijze volgens de Dikke van Dale is ‘Stuken’. Maar ga je zoeken op Google, dan blijkt dat het overgrote deel van Nederland (waaronder de stukadoors zelf) het woord ‘ stucen ’ gebruikt. Dit is ook de reden dat je niet stucadoor schrijft, maar stukadoor.

Waarschijnlijk ben je er net, als velen anderen, vanuit gegaan dat als het zoveel voorkomt, het wel goed zal zijn. Datzelfde gebeurt ook in de klus zelf. Het stuken van de wand zal bij de ene stukadoor wel net zo goed zijn als bij de andere. Maar dat is dus niet zo. Regelmatig zijn er stukadoorsbedrijven of stukadoors die zich op werkspot of vergelijkbare sites aanbieden, die de klus uit handen geven. En vaak aan iemand die de Nederlandse taal (nog) niet zo goed beheerst. En al maakt het niet uit of de ‘vakman’ stuken of stucen op je factuur zet, het is wel van belang dat je hem goed kunt uitleggen wat je met de wand voor ogen hebt.

Wil je dunpleister, vraag je je af of je renovlies behang op je nieuwbouwwand wil of toch liever een traditioneel stucwerk? Of misschien heb je nog speciale wensen? Zeker weten dat de vakman jou begrijpt en dat jij hem begrijpt, is dan zeker van belang. Kies daarom een gerenommeerd bedrijf. Eentje waarbij je referenties op kunt vragen. Die antwoorden kunnen geven als je ze belt met vragen of voor een afspraak. Zoek een bedrijf niet al te ver uit de buurt. Dat betekent niet dat het bedrijf persé in dezelfde woonplaats gevestigd moet zijn. De stukadoor Lelystad kan bijvoorbeeld prima binnen afzienbare tijd bij jou op locatie zijn.

Voor de taalfreaks

Weet je nu dat de juiste benaming ‘stuken’ is dan lijkt een vervoeging naar het resultaat (het ‘werk’) uit te komen op ‘stukwerk’. Maar dat is dan weer niet juist. Graaf je wat dieper, dan blijkt dat je stucwerk dus wel weer met een ‘c’ moet schrijven. Dat komt door het zelfstandig naamwoord ‘stuc’. Hiermee wordt namelijk het materiaal (gips of pleisterkalk) bedoeld. Wil je het goed zeggen, dan is het niet “je wand stucen” maar “een wand bepleisteren met stuc”.

Ga je de stukadoor bellen, zou ik persoonlijk gewoon aangeven dat je graag wil dat je wand er mooi uit komt te zien en zou ik vragen naar zijn advies. Goed stucwerk dus!

Nieuws

Meest gelezen