Toyota-dealer Van der Linde in Meppel bestaat 50 jaar: 'We gaan vol gas voor volgende vijftig jaar'

Marc-Jan van der Linde bij de nieuwste Toyota Corolla Cross.

Marc-Jan van der Linde bij de nieuwste Toyota Corolla Cross. Foto: Aangeleverde foto

Toyota-dealer Van der Linde op Blankenstein in Meppel bestaat vijftig jaar.

De showroom van het bedrijf hangt vol met vlaggetjes, die door klanten zelf zijn opgehangen. Zo’n 3500 klanten van Van der Linde hebben onlangs een tijdschrift gekregen: de Linde. ‘In plaats van de bekende Linda’, zegt eigenaar Marc-Jan van der Linde. Bij de glossy zit een vlag. Als de klanten die komen ophangen, krijgen ze een cadeautje.’

Ook maken ze kans op een prijs. De hoofdprijs is een weekendje weg met de nieuwste Toyota Corolla Cross inclusief overnachting. Andere prijzen zijn een luchtballonvaart en tien gratis wasbeurten bij Rial Carwash.

‘December is een echte feestmaand. Daarom pakken we nu groots uit’, zegt Van der Linde. Klanten kunnen de hele maand nog de vlag ophangen in de showroom op Blankenstein. Begin januari worden de winnaars bekendgemaakt.

Nieuwbouw

‘We gaan vol gas voor de volgende vijftig jaar.’ Dat gaat gepaard met nieuwbouw. In januari begint de bouw van een nieuwe pand. Deze komt achter de huidige garage. Het biedt ruimte voor een showroom, extra werkplekken en opslagruimte. Het nieuwe pand biedt ook ruimte voor de opslag van winterbanden. ‘In de oude garage op Kolderveen liggen er nog zo’n 300 sets. Maar dat pand is verkocht.’

Op Kolderveen ligt de oorsprong van het familiebedrijf. In 1964 begint Machiel van der Linde daar met de verkoop en reparatie van auto’s. In 1972 krijgt hij het dealerschap van Toyota. Ondertussen zijn ook de drie zoons van Machiel werkzaam in de garage: Roelof, Henk en Jan.

In 2000 volgt de verhuizing naar Meppel, naar Blankenstein en in 2005 nemen Marc-Jan en Marcel het stokje over van hun vaders Jan en Henk. Marc-Jan is de eigenaar van het bedrijf in Meppel, Marcel in Steenwijk.