Van den Bosch Optiek verhuist naar pand van Switch Mode. Ina Knol neemt na 20 jaar afscheid van modewinkel in Staphorst: ‘Doet wel een beetje pijn’

Ina Knol vertrekt na 20 jaar met haar winkel uit Staphorst. Michel van den Bosch wordt de nieuwe huurder en neemt de sleutels van het pand in september over. Eigen foto

Staphorst - Het is niet de enige reden, maar corona gaf wel het laatste zetje. Switch Mode van Ina Knol verdwijnt na ruim 20 jaar uit Staphorst. Michel van den Bosch neemt met Van den Bosch optiek vanaf september betrekking in het vrijgekomen pand aan de Gemeenteweg 77 in Staphorst.

„Ja het is een flinke stap. Het doet me ook wel een beetje pijn moet ik zeggen”, vertelt Ina Knol over het verdwijnen van haar modewinkel uit Staphorst. Met het oog op de toekomst heeft ze besloten om het over een andere boeg te gooien. „Ik heb echt een leuke, nee zeg maar gerust een hele leuke zaak. Maar ik moet gewoon wat anders gaan doen. Als ik naar de huidige ontwikkelingen kijk, dan heb ik toch wel het idee dat het voor dit soort modewinkels lastig gaat worden als je niet meebeweegt met de tijd.”

Met beide handen aanpakken

En dat meebewegen, zoals verkoop via internet bijvoorbeeld, ziet Knol niet zitten. „Dan moet ik veel meer online gaan doen en dat is echt niet mijn ding. Ik vind het heel onpersoonlijk allemaal en dat is niet hoe ik ben”, legt Knol uit. Corona heeft eigenlijk het laatste zetje gegeven. „Ik was er daarvoor al mee bezig om het anders te gaan doen. Ik wist nog niet precies hoe of wat, maar de coronacrisis is wel doorslaggevend geweest. Toen deze kans op mijn pad kwam dacht ik: ‘dit moet ik met beide handen aanpakken’. Ik zit hier al ruim 20 jaar met mijn zaak. Het is mijn eigen pand. Maar ik stop ermee, met de kledingzaak. Dit is gewoon het juiste moment. Tijd voor wat anders.”

Ook voor Michel van den Bosch was dit het juiste moment. Hij hoorde geluiden dat Knol op zoek was naar een huurder voor het pand en zag zijn kans schoon. „Wij hadden al plannen om naar een ander pand te verhuizen of de huidige zaak te gaan verbouwen”, vertelt Van den Bosch, die momenteel zijn winkel heeft gevestigd aan de Gemeenteweg 38A. „We zitten nu 7 jaar op dezelfde locatie en we wilden wat dingen gaan aanpassen. De keuze was: gaan we dat hier doen of gaan we verhuizen. De locatie waar we nu zitten is toch wat minder geworden na de veranderingen in het dorp. We zitten eigenlijk nét een beetje buiten het centrum. Toen hoorde ik dat Ina ermee wilde stoppen. Voor ons een uitgelezen kans om de stap te maken.”

‘Perfect voor onze winkel’

Van den Bosch is van plan om halverwege oktober de deuren op de nieuwe locatie te openen, na een aantal aanpassingen in het pand. Hij is erg blij met de ontwikkelingen. „Het is een mooie plek in het centrum, dichtbij andere winkels en de ruimte is veel praktischer. We gaan een compleet nieuw interieur plaatsen. Het wordt een totaal andere winkel.” Michel vindt het wel jammer dat er met het vertrek van Switch Mode weer een ondernemer verdwijnt uit het centrum van Staphorst. „Dat is toch weer een winkel minder in het dorp. Maar het is ook voor Ina een kans. Het is voor haar wel ontzettend mooi, want ze heeft nu in ieder geval het pand verhuurd. Dat is in deze tijd ook niet vanzelfsprekend natuurlijk. Voor haar is het een zorg minder. Voor ons is het ook spannend, het is een stap met enige onzekerheid. Helemaal in coronatijd, al heeft onze branche daar niet veel last van gehad.”

Nog een paar maanden

Voor Ina Knol worden het bijzondere tijden. „Ik ga de klanten echt enorm missen. Maar ik heb nog een paar maanden de tijd om afscheid te nemen en nog even te knallen”, lacht ze. „Want zodra ik deze week weer open mag, kan ik tot en met augustus toch nog de klanten ontmoeten. Dus ja, daar kijk ik wel naar uit. Daarna ga ik een leuke baan zoeken. Helemaal iets anders, een switch zeg maar. Ik denk dat ik - want dat is waar mijn roots liggen - de administratieve kant op ga. Daarnaast doe ik de administratieve dienstverlening voor een aantal bedrijven en dat blijf ik ook doen. Daar blijf ik dan toch een beetje ondernemend in.”