Veiligheid onder de slagboom: zo werkt het

Foto: pixabay

Foto: pixabay

Veel bedrijven in de regio maken gebruik van slagbomen bij de entree. Heb je jezelf weleens afgevraagd hoe zo’n slagboom veilig werkt? Er zijn meerdere veiligheidssystemen die voorkomen dat een slagboom ongewenst een voertuig of persoon raakt.

In dit artikel vertellen wij welke verschillende soorten er bestaan en wat de voordelen zijn van de verschillende opties. Zo weet jij exact welk veiligheidssysteem je moet kiezen als je slagbomen laat plaatsen.

Verschillende veiligheidssystemen

Er bestaan meerdere veiligheidssystemen bij gebruik van een slagboom. Gelukkig maar, want niemand zit te wachten op een slagboom die precies op het verkeerde moment naar beneden komt. Elk van de oplossingen heeft zo zijn eigen voordeel. In dit artikel bespreken we de volgende systemen: fotocellen, lichtlijsten, veiligheidslijsten en detectielussen.

Detectielussen

Een van de meest bekende is het gebruik van detectielussen . Een detectielus is gemaakt van koperdraad, wat geplaatst is in het asfalt. Hier ontstaat een magnetisch veld. Als een voertuig hier op komt te staan, wordt het magnetisch veld verstoord. Hierdoor zal de slagboom niet naar beneden gaan en zo wordt schade aan voertuigen voorkomen.

Los van de veiligheid bij slagbomen worden detectielussen nog voor veel meer toepassingen gebruikt. Zo verzamelen deze lussen in het wegdek erg veel informatie over bijvoorbeeld hoeveel verkeer ergens rijdt of hoe zwaar het verkeer is wat ergens langs komt.

Fotocellen

Een ander veiligheidssysteem is het gebruik van fotocellen. Dit bestaat uit een zender en een ontvanger. Als deze lichtbundel onderbroken wordt, volgt er een actie, bijvoorbeeld een slagboom die open gaat. Dit werkt echter ook als veiligheidssysteem. Zolang het signaal onderbroken is, kan bijvoorbeeld de slagboom niet naar beneden gaan. Dit is een vaak toegepaste optie om veiligheid te garanderen bij slagbomen.

Verder worden fotocellen ook gebruikt voor een vlottere doorstroom van verkeer in bijvoorbeeld grote steden. Ook in parkeergarages zorg je voor voertuigdetectie met fotocellen. Zo kun je gebruik maken van borden die aangeven hoeveel plekken er nog vrij zijn. De fotocellen zorgen namelijk voor aanwezigheidsdetectie op de parkeerplaatsen.

Lichtlijsten

Met het gebruik van lichtlijsten bent u verzekerd van een systeem dat alle voertuigen zal herkennen. Deze toepassing is vooral geschikt bij locaties waar veel verkeer langs komt. Een ander voordeel van lichtlijsten is dat deze nagenoeg onzichtbaar zijn. Dankzij dit veilige systeem worden locaties als parkeergarages en parkeerterreinen bestand tegen grote hoeveelheden auto’s.

Veiligheidslijsten

Veiligheidslijsten zijn sensoren die contact met een persoon detecteren. Als een onderdeel in contact komt met een mens, schakelt deze direct. Zo voorkomt u beknelling en andere vormen van ongevallen. Het gebruik van zo’n veiligheidslijst is absoluut aan te raden, omdat zo ongevallen voorkomen worden. Veiligheidslijsten zijn bijvoorbeeld rubberen stootlijsten die ergens onder gemonteerd zitten. Zodra deze contact maken met een persoon, blokkeert deze direct de deur.

Wat is het beste veiligheidssysteem?

Er zijn natuurlijk handmatige slagbomen, bijvoorbeeld in natuurgebieden waar niet veel verkeer langskomt. Hier is een veiligheidssysteem niet nodig. Heb je echter een automatische slagboom die aangedreven wordt door een elektromotor, dan is een veiligheidssysteem zeker aan te raden.

Het grote voordeel van fotocellen is dat deze geen last hebben van weersinvloeden, zoals sneeuw mist en regen. Fotocellen hebben standaard een bereik tot 15 meter. Deze kunnen onder de slagboom geplaatst worden waardoor deze nooit kan sluiten als er een voertuig onder staat. Elk veiligheidssysteem heeft zo zijn eigen voordelen, het is dus belangrijk dat je goed onderzoek doet waar je het veiligheidssysteem voor gaat gebruiken voordat je een laat aanleggen.