Verbouw de zolder om een kantoor aan huis te creëren

Foto: shutterstock

Foto: shutterstock

Waar men voorheen voornamelijk aan de keukentafel werkte, hebben de meeste thuiswerkers inmiddels de beschikking over een eigen kantoorruimte.

Het ene huishouden besloot een slaapkamer op te offeren, het andere besloot een Velux dakraam op zolder te plaatsen om aldaar voor een kantoorruimte te zorgen. Welke verbouwing heb jij reeds uitgevoerd om comfortabel vanuit huis te kunnen werken? Het opofferen van een slaapkamer was wellicht een tijdelijke oplossing; een gezinsuitbreiding maakt dat de zolder alsnog zal moeten worden aangepakt. Je hebt hierbij in de basis twee mogelijkheden, te weten: het plaatsen van een dakraam en het laten monteren van een dakkapel.

Voordelen van een dakraam boven een dakkapel

Er zijn verschillende redenen om voor een Velux- of bijvoorbeeld Fakro dakraam op zolder te kiezen in plaats van voor een dakkapel. Een van de voordelen van zo’n dakraam is het gegeven, dat je deze relatief makkelijk kunt (laten) plaatsen. Je zou dit zelf kunnen doen met de instructies die je online vindt. Een dakkapel laat je plaatsen door een extern bedrijf. De kans dat zij dit het komende half jaar al kunnen doen is zeer klein; de wachttijden zijn de afgelopen twee jaar sterk opgelopen. Dit heeft enerzijds te maken met de toegenomen vraag naar dakkapellen en anderzijds met de schaarste aan materialen. Van die schaarste lijkt inmiddels weinig sprake meer, het heeft de wachttijden de afgelopen periode echter wel doen laten groeien.

Dakraam een veel goedkopere optie

Een andere reden om voor een dakraam in plaats van voor een dakkapel te kiezen, is het gegeven dat een dakraam veel goedkoper is. Waar een dakkapel al snel meer dan 7.500 tot 10.000 euro kost, gaat het bij een dakraam om niet meer dan een paar honderd euro. Je hebt hierbij keuze uit verschillende modellen dakramen, passend bij jouw situatie. Van een dakkapel wordt gesteld dat dit de waarde van je woning sterk verhoogt doordat je er meer ruimte mee creëert. De mate waarin dit geldt verschilt echter per woning. Het is onder meer afhankelijk van de hellingshoek van het dak.

Ruimte laten voldoen aan het Bouwbesluit 2012

Bij een renovatie van de zolder is het belangrijk de nieuwe kamer te laten voldoen aan de richtlijnen die zijn opgenomen in het Nederlands Bouwbesluit 2012. Dit document beschrijft onder meer in welke mate de ruimte geventileerd moet kunnen worden. Lees het stuk eens door, om te kunnen bepalen hoeveel dakramen jij nodig hebt. Vaak wordt aangeraden te kiezen voor een dakraam met ventilatierooster, wanneer er geen sprake is van een mechanische ventilatie op zolder. Het laten voldoen van de kamer aan de eisen uit het Bouwbesluit 2012 maakt dat de waarde van je woning toe zal nemen.