Vernieuwde winkel in een verduurzaamd pand voor Installatiebedrijf Dick Sjabbens in Diever

Arend en Jeanet Sjabbens voor het pand dat compleet wordt verduurzaamd. Foto: Alanda de Boer

Stormen moesten ze letterlijk en figuurlijk doorstaan, maar hun droom zal uitkomen: een vernieuwde winkel in een verduurzaamd pand voor Installatiebedrijf Dick Sjabbens in Diever.

Eigenaren Arend en Jeanet Sjabbens kijken tevreden naar de werkzaamheden aan hun pand aan de Hoofdstraat in Diever. Dit wordt wat ze al jaren voor ogen hadden: een duurzaam pand met een informatie- en beleefruimte waarin mensen verschillende energiebesparende maatregelen kunnen bekijken en ervaren.

Hoe werkt een warmtepomp? Wat is het verschil tussen een grondgebonden- en een luchtwarmtepomp? Hoe is het geluid en wat kan je doen om dat geluid te dempen? Het is straks allemaal te zien in de vernieuwde winkel van Dick Sjabbens. Ook zijn er airco’s, ventilatiesystemen en warmteterugwininstallaties te zien en te horen en zijn er diverse opstellingen te zonnepanelen bekijken. De nieuwste ontwikkelingen zoals heatpipes voor de warmwatervoorziening, infraroodpanelen en laadpalen voor elektrische auto’s zijn er ook te vinden.

Veel onwetendheid over verduurzaming

„Er is veel mogelijk om je woning energiezuiniger te maken”, zegt Jeanet. „Wij merken dat er nog veel onwetendheid is bij de mensen. Wat we hier gaan realiseren is een plek waar we de mogelijkheden in werking kunnen laten zien én ervaren. We gaan de toekomst tastbaar maken.”

Al jarenlang loopt Sjabbens voorop in de markt van energiezuinige installaties en zetten ze zich in om duurzaamheid beter op de kaart te zetten. Dat hun eigen pand niet voldeed aan hun eigen eisen op dat gebied stak hen. „In ons werk is ons uitgangspunt: we bouwen niet voor nu, maar houden rekening met de volgende generatie. Ook oude panden, zoals havezate Oldengaerde in Dwingeloo, kunnen we verduurzamen met respect voor het gebouw en de omgeving. Dit pand is straks klaar voor de volgende generatie.”