Verschillende soorten autoverzekeringen, welke past bij jou?

Foto: pexels.com

Foto: pexels.com

Een autoverzekering afsluiten is vaak lastiger dan veel mensen op voorhand denken. Vaak wordt er gedacht dat er maar één verzekering is, maar dit is niet het geval. Je kunt jouw auto namelijk op verschillende manieren verzekeren. Sommige mensen kiezen lukraak een verzekering uit, maar dit is niet aan te raden. Doe je dit wel? Dan betaal je mogelijk onnodig veel voor jouw autoverzekering. Bovendien is het maar de vraag of het om de beste autoverzekering gaat. Om te voorkomen dat je spijt krijgt van jouw keuze, helpen wij in deze tekst te bepalen welke autoverzekering het beste bij jou past.

De dekkingen op een rijtje

Ben je op zoek naar een autoverzekering? Dan ontdek je snel genoeg dat je jouw auto op verschillende manieren kunt verzekeren. Bij vrijwel iedere verzekeraar kun je uit drie verzekeringen kiezen. Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje en vertellen we waar je voor verzekerd bent.

  • Wettelijke aansprakelijkheid

De minimale autoverzekering die je af kunt sluiten is een WA-verzekering. Je bent in dat geval alleen verzekerd voor schade die je met jouw auto aanricht aan (spullen van) anderen. Een WA verzekering auto keert geen geld uit om schade aan jouw voertuig te verhelpen.

  • WA + Beperkt Casco

Wanneer je voor de autoverzekering WA + Beperkt Casco kiest, wordt ook bepaalde schade aan jouw auto vergoed. Het gaat in dit geval om schade door onder meer diefstal, brand , storm en een botsing met loslopende dieren. Ook ruitschade is verzekerd.

  • Allrisk

Wie zijn auto zo goed mogelijk wil verzekeren, kiest voor een all risk verzekering auto . Je bent dan niet alleen verzekerd voor de bovenstaande zaken, maar ook voor schade aan jouw auto door een aanrijding of botsing en vandalisme. Bij veel verzekeraars wordt de allrisk autoverzekering WA + Volledig Casco genoemd.

Laat de leeftijd van je auto de doorslag geven

Aan de hand van de bovenstaande uitleg weet je mogelijk al welke autoverzekering het beste bij jou past. Toch zijn er genoeg mensen die twijfelen. Weet je ook niet goed voor welke autoverzekering je moet kiezen? Laat de leeftijd van jouw auto dan de doorslag geven. Dit lijkt misschien geen goed idee, maar er zijn veel mensen die een autoverzekering afsluiten op basis van de leeftijd van hun auto. Zo is een WA-verzekering de meest gekozen autoverzekering voor auto’s ouder dan 10 jaar, terwijl WA + Beperkt Casco het vaakst gekozen wordt voor auto’s tussen de 6 en 10 jaar. Voor een auto jonger dan 6 jaar wordt vaak een allrisk autoverzekering afgesloten.

Auto aanvullend verzekeren

Naast de reguliere autoverzekeringen die we hierboven aanhaalden, kun je jouw auto ook nog aanvullend verzekeren. Je kunt bijvoorbeeld een inzittendenverzekering afsluiten om schade aan de bestuurder en eventuele passagiers te verzekeren. Ontstaat er schade aan spullen in of op het voertuig als gevolg van een ongeval? Dan valt dit eveneens binnen de dekking van deze aanvullende autoverzekering. Daarnaast kun jij je bij vrijwel iedere verzekeraar ook aanvullend verzekeren voor pechhulp. Hiermee ben je verzekerd van hulp bij pech onderweg in het geval van een lekke band, lege accu of ander ongemak.