Aangeboden door: flexas.com

Wat is de ideale kantoortemperatuur?

Foto: pexels.com

Wat is de ideale temperatuur binnen jouw kantoor of werkplek ? Een fijn klimaat om in te werken is belangrijk. Niet alleen voor jouw gezondheid, maar zeker ook voor de productiviteit. Een te lage temperatuur is niet comfortabel, maar een te warme ruimte heeft ook invloed op jouw prestaties. Kortom, wat is de ideale kantoortemperatuur?

Juiste kantoortemperatuur voor een prettig werkklimaat

De juiste kantoortemperatuur schommelt tussen de 21 en 22 ˚C. In de zomerperiode mag een werkplek of een kantoor iets warmer zijn. De maximumtemperatuur ligt dan tussen de 23 en 28 ˚C. Dit is de juiste kantoortemperatuur voor het uitvoeren van de normale administratieve werkzaamheden. Is er sprake van inspannend kantoorwerk? Dan ligt de ideale kantoortemperatuur 2 graden lager op 26 ˚C. Bij intensief werk mag een ruimte niet warmer zijn dan 23˚C. Een goede ventilatie of luchtverplaatsing is dan een vereiste. Hoe warm of koud het is op jouw werkplek is afhankelijk van de onderstaande factoren.

 • De ventilatie
 • Het buitenklimaat en de weersomstandigheden (wind)
 • Condenseren van vocht en de warmte-afvoer
 • Het aantal elektronische apparaten in de ruimte
 • Het aantal werknemers op kantoor

Waarom is een optimale kantoortemperatuur zo belangrijk?

Zowel een te koude als een te warme werkplek kan de prestaties negatief beïnvloeden. Een optimale kantoortemperatuur houdt medewerkers geconcentreerd en productief. Naast de optimale temperatuur is ook een goede luchtvochtigheid op kantoor belangrijk.

Deze mag tussen de 40 en 60% zijn. Zowel de kantoortemperatuur als de vochtigheid van de lucht hebben invloed op de gezondheid van de werknemers. In een vochtige en te warme omgeving gedijen schadelijke bacteriën en schimmels goed. De lucht raakt vervuilt waardoor werknemers vatbaarder zijn voor virussen. Zeker als een ruimte niet wordt geventileerd.

Temperatuur verbeteren in een te warm of een te koud kantoor

We spreken van een te warme ruimte als de minimum temperatuur op kantoor hoger is dan 26 ˚C. Werknemers kunnen tot wel 45% minder productief zijn als het te warm is. Als je de ideale kantoortemperatuur wilt behouden, zijn een aantal dingen van belang:

 • Schakel elektrische apparatuur die niet wordt gebruikt uit
 • Een goed klimaatbeheersingssysteem of airconditioning
 • Werken met zonneschermen of andere verduistering

En kantoorruimte kan ook een te lage temperatuur hebben. In de winter mag het niet kouder zijn dan 20 ˚C. Ook langdurige kou tijdens kantoorwerkzaamheden heeft een negatief effect op de prestaties en de gezondheid. Spieren en gewrichten worden koud, maar ook stijf. Als je de minimum temperatuur op kantoor wilt behouden kun je het volgende doen:

 • Gebruik maken van vloerverwarming voor een optimale verdeling van de warmte
 • Werken met mobiele verwarmingsapparatuur
 • Zorg dragen voor een goed ventilatiesysteem zodat de luchtvochtigheid op peil blijft

Minimum werktemperatuur op kantoor voor mannen en vrouwen

Over het algemeen hebben mannelijke kantoormedewerkers het sneller warm dan hun vrouwelijke collega’s. Voor mannen ligt de ideale kantoortemperatuur dus misschien iets lager. Dat heeft alles te maken met de fysieke verschillen tussen mannen en vrouwen.

Mannen hebben meer spierweefsel dat warmte produceert. Een mannelijke collega heeft het bijvoorbeeld warm bij een temperatuur van 21 ˚C. Dat terwijl vrouwen 23 ˚C een aangename temperatuur vinden. Dat komt omdat vrouwen meer vet- dan spierweefsel hebben.

Nieuws

Meest gelezen

menu