Woningverduurzaming: het begint bij isoleren

-

-

De Nederlandse overheid heeft volgens het Klimaatakkoord van Parijs een nul-uitstoot in 2050 als doel gesteld. Hoewel dit nog best ver weg in de toekomst lijkt te liggen, is het belangrijk nu al stappen te zetten. De energietransitie is immers iets dat in ontwikkeling is, en dat veel aandacht en investeringen vraagt. Ook bij woningeigenaren.

Hoewel woningeigenaren in het verleden huiverig waren om de benodigde investeringen te doen, heeft verduurzaming van woningen nu vanwege de gestegen energieprijzen het afgelopen jaar veel meer prioriteit gekregen. Hoewel er vaak gelijk gedacht wordt aan zonnepanelen en alternatieve verwarmingsbronnen, begint verduurzaming vaak bij een betere isolatie.

Laat kozijnen en ramen vervangen

Bij verduurzaming denkt men vaak aan het zelf opwekken van duurzame stroom met behulp van zonnepanelen. En aan een duurzamer verwarmingsalternatief voor een gasgestookte cv-ketel. Toch is het – zeker bij oudere – woningen, nodig om eerst naar de schil te kijken. In een slecht geïsoleerde woning zal een warmtepomp (mede aangedreven door elektra van de zonnepanelen) niet goed tot zijn recht komen.

Een belangrijk onderdeel als het gaat om isolatie, zijn de ramen en kozijnen. Hier dringt immers koude lucht binnen, en vervliegt warme lucht van binnen naar buiten. Laat je de kozijnen vervangen , en kies je daarbij gelijk ook voor nieuwe ramen met HR++-glas of triple glas? Dit bespaart vaak al gauw honderden euro’s op de jaarlijkse energielasten.

Gevel-, vloer- en dakisolatie

Andere onderdelen van de schil van een woning vormen de gevels, het dak en de vloer. Ook deze zijn allemaal vaak redelijk gemakkelijk te isoleren, waardoor de investering zich snel terugverdient. Het isoleren dient soms door een professional te gebeuren, maar kan in bepaalde gevallen door mensen die enigszins bekend zijn met klussen ook zelf aangepakt worden. Het isoleren van de gevels is bijvoorbeeld een echte klus voor een vakman, maar het aanbrengen van isolatieplaten of glas- of steenwol onder het dak of aan de onderzijde van de begane grondvloer kan ook zelf opgepakt worden.

Niet gaan wachten tot de deadline

Het is belangrijk dat op tijd wordt begonnen met de energietransitie. Het gaat hier immers om een ingewikkeld proces, waarin nog veel zaken verder ontwikkeld moeten worden. Kijk bijvoorbeeld maar naar de moeilijkheden waarin de biomassacentrale in Meppel verkeert. Toch zijn er – als het gaat om isolerende maatregelen bij woonhuizen – al genoeg technieken en materialen die zichzelf bewezen hebben. Als woningeigenaar gaan afwachten heeft dan ook weinig zin. Vanwege de gestegen energieprijzen en de verhoogde van isolatiemaatregelen volgens de ISDE, verdienen woningeigenaren bijvoorbeeld de kosten van kunststof kozijnen steeds sneller terug.