Zestigplussers worden sterker bij ZilverFitness in Meppel

In kleine groepen krijgen zestig plussers één op één les. Foto: Otto Walter

Goed nieuws voor senioren. Er zijn weer plaatsen vrij om te trainen bij ZilverFitness, een sportprogramma speciaal voor zestigplussers.

Door ervaren en vaste coaches wordt iedereen begeleidt in kleine groepen maar zonder vast contract. De functionele trainingen bevatten behalve conditieverbetering ook bot- en spierversterkende oefeningen. ZilverFitness heeft zeventien locaties in Nederland. In Meppel wordt ZilverFitness op dinsdag en donderdag van 11.00 tot 12.00 uur aangeboden bij Crossfit Meppel aan de Scherpemaat 6.

Spiermassa neemt af

Ben-Anne (55) van ZilverFitness vertelt: „Na je dertigste neemt de botdichtheid af en worden je spieren langzaamaan wat dunner. Elk jaar lever je een klein beetje spiermassa in. Naarmate je ouder wordt gaat dat sneller en op 70-jarige leeftijd is dat gemiddeld 3 procent per jaar. Tien jaar achter elkaar zo’n afname betekent dat je ongeveer 25 procent van je totale spiermassa kwijtraakt. Logisch dat sommige zaken dan moeilijker gaan.” Om juist die spiermassa te behouden, startte Ben-Anne 5 jaar geleden samen met zijn compagnon Malcolm (45) ZilverFitness.

Beweging en krachttraining verbeteren het afweersysteem

Volgens neurowetenschapper Erik Scherder houden beweging en krachttraining het afweersysteem op peil. Het houdt het lijf in conditie en verkleint het risico op ernstige gevolgen van corona. De kans op dementie lijkt af te nemen. Ook de Gezondheidsraad adviseert om minimaal tweemaal per week bot- en spierversterkende oefeningen te doen, naast 150 minuten per week bewegen.

Trainen in kleine groepen

Er wordt getraind in kleine groepen en altijd onder leiding van een gediplomeerde vaste coach, gedurende het gehele lesuur. Ben-Anne: „Het is daarbij de bedoeling dat de oefeningen zwaar genoeg zijn en dat je je spieren gaat voelen. Dat is nodig om sterker te worden. De grootste uitdaging zit in de houdingsspieren. Dit zijn de niet zichtbare, diepgelegen spieren rondom het bekken en tegen de ruggengraat aan. Zij zorgen voor een stabiele romp. Deze spieren train je niet door een wandeling, maar juist met losse gewichten en het hele lichaam.”

Gratis proefles

De leeftijd van de deelnemers ligt tussen de eind vijftig en eind zeventig. ZilverFitness is op dinsdag en donderdag van 11.00 tot 12.00 uur geopend. Voor meer informatie kan gekeken worden op de website www.zilverfitness.nl of bel naar Ben-Anne via 030-752 35 48.

Nieuws

menu