ZilverFitness in Meppel voor zestigplussers: het hele lesuur een gediplomeerde vaste coach

Janny: 'Door de goede begeleiding, grote variatie in oefeningen en de uitdaging met mezelf merkte ik binnen een aantal maanden al resultaat. Meer kracht en soepelheid bijvoorbeeld.'

Janny: 'Door de goede begeleiding, grote variatie in oefeningen en de uitdaging met mezelf merkte ik binnen een aantal maanden al resultaat. Meer kracht en soepelheid bijvoorbeeld.' Foto: ZilverFitness

Bij ZilverFitness in Meppel zijn weer plaatsen vrij om te trainen. ZilverFitness is een sportprogramma speciaal voor zestigplussers. Begeleid door ervaren vaste coaches en in kleine groepen, maar zonder contract waar deelnemers lang aan vast zitten. De functionele trainingen bevatten naast conditieverbetering ook bot- en spierversterkende oefeningen.

Ben-Anne (56) van ZilverFitness vertelt: „Na je dertigste neemt de botdichtheid af en worden spieren langzaamaan wat dunner. Elk jaar lever je een klein beetje spiermassa in. Naarmate je ouder wordt gaat dat sneller en op 70-jarige leeftijd is dat gemiddeld 3 procent per jaar. Tien jaar achter elkaar zo’n afname betekent dat je ongeveer 25 procent van je totale spiermassa kwijtraakt. Logisch dat sommige zaken dan moeilijker gaan.” Om juist die spiermassa te behouden, startte Ben-Anne 5 jaar geleden samen met zijn compagnon Malcolm (46) ZilverFitness.

Afweersysteem

Volgens neurowetenschapper Erik Scherder houden beweging en krachttraining je afweersysteem op peil. Het houdt je lijf in conditie en verkleint het risico op ernstige gevolgen van onder meer corona. De kans op dementie lijkt af te nemen. Ook de Gezondheidsraad adviseert om minimaal tweemaal per week bot- en spierversterkende oefeningen te doen, naast 150 minuten per week bewegen.

Trainen in kleine groepen

Bij ZilverFitness wordt getraind in kleine groepen, altijd onder leiding van een gediplomeerde vaste coach gedurende het gehele lesuur. Ben-Anne: „Het is daarbij de bedoeling dat de oefeningen zwaar genoeg zijn en dat je je spieren gaat voelen. Dat is nodig om sterker te worden. De grootste uitdaging zit in de houdingsspieren. Dit zijn de niet zichtbare, diepgelegen spieren rondom het bekken en tegen de ruggengraat aan. Zij zorgen voor een stabiele romp. Deze spieren train je niet door een wandeling, maar juist met losse gewichten en het hele lichaam.”

Gratis proefles

De leeftijd van de deelnemers ligt tussen de eind 50 en eind 70. ZilverFitness is op dinsdag en donderdag van 11.00 tot 12.00 uur in het pand van CrossFit Meppel aan de Scherpemaat 6. Inschrijven voor een proefles kan via www.zilverfitness.nl. Bellen kan ook: 030-752 35 48.