Aangeboden door: zorgkiezer.nl

Zorgverzekering afsluiten? Let hier op!

Foto: pexels

Halverwege november begon het traditionele overstapseizoen, waarin consumenten de mogelijkheid hebben om van zorgverzekeraar te wisselen. Wisselen van zorgverzekeraar kan slechts eenmaal per jaar. Er zijn bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering een aantal factoren om rekening mee te houden. Uit onderzoeken blijkt dat miljoenen Nederlanders een te hoge premie betalen of bijvoorbeeld dubbel gedekt zijn op bepaalde punten.

Zonde, want het kan je veel geld besparen als je vooraf verschillende opties tegen elkaar afweegt. Vergelijk een zorgverzekering eenvoudig via een online vergelijkingstool. Deze vertelt je binnen een minuut welke verzekeraar het beste aanbod heeft.

Eigen risico blijft gelijk in 2022

Hoewel de premie van zorgverzekeringen in 2022 veranderd is, deze werd voor veel Nederlanders duurder, geldt dat niet voor het eigen risico. Het eigen risico ligt ook in 2022 op 385 euro. Je kunt bij het afsluiten van een zorgverzekering kiezen voor het vrijwillig verhogen van het eigen risico. Dit is interessant op het moment dat je geen zorg verwacht nodig te hebben in het komende jaar. Het verhogen van het eigen risico levert je maandelijks een besparing op de premie op. Houd er rekening mee, dat hier ook een zeker financieel risico aan kleeft. Je betaalt een groter deel zelf, wanneer je toch zorg nodig hebt.

Kijk naar de gecontracteerde partijen

Je wilt er zeker van zijn, dat de zorg in je vaste ziekenhuis gedekt wordt door de zorgverzekering. Het is daarom verstandig om te controleren met welke partijen een zorgverzekeraar een contract afgesloten heeft. Vaak wordt de zorg alleen bij deze gecontracteerde partijen voor 100% vergoed. Bij andere partijen zonder contract ligt dat percentage een stuk lager. Op de website van een zorgverzekeraar vind je met welke partijen zij een contract hebben afgesloten voor 2022. De contracten worden jaarlijks opnieuw gesloten. Een punt om rekening mee te houden!

Afsluiten van een nieuwe verzekering kan tot 1 januari

Begin tijdig met het vergelijken van de verschillende zorgverzekeringen. Overstappen van verzekeraar is nog mogelijk tot 1 januari van het nieuwe jaar. Er is een manier om die termijn iets op te rekken; door de huidige zorgverzekering op te zeggen. Je hebt vervolgens tot eind januari om een nieuwe zorgverzekering met terugwerkende kracht af te sluiten. Op de laatste dagen van het jaar is het vaak erg druk bij verzekeraars. Mocht je vragen hebben over een zorgverzekering, dan kun je deze het beste ruim voor de jaarwisseling stellen.

Nieuws

Meest gelezen